prick - онтологија

боде повеќе

бодат
Вид збор: Глагол, несвршен
Со шилест предмет пробива нешто.
Албански: godas

боцка повеќе

боцкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Боде, притискајќи со нешто остро.
Албански: shpon, thumbon
За растение, животно што има боцки или за предмет со кој се боде, предизвикува болка од бодење.
Албански: shpon

боцне повеќе

боцнат
Вид збор: Глагол, свршен
Пробива во нешто со шилест предмет.
Албански: shpon

буца повеќе

(се) буцаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(прен.) боде, боцка
Албански: shpoj
Со рогови (за рогато животно).
Албански: sëmbon
(се буца, заемноповр.) Меѓусебно се бодат.
Албански: sëmbojn

буцка повеќе

буцкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
боде, прободува
Албански: shpon
(се буцка) се боде
Албански: shpohet

буцне повеќе

буцнат
Вид збор: Глагол, свршен
прободе
Албански: shpoj
Боде со рогови (за рогато животно).
Албански: shpoj

дупи повеќе

дупат
Вид збор: Глагол, несвршен
глочка, набива
Албански: shpoj

дупне повеќе

дупнат
Вид збор: Глагол, свршен
боцне
Албански: shpoj

забоцка повеќе

Види и: боцка (несв.)
забоцкаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да боцка.
Албански: shpoj
Кусо време боцка, малку боцка.
Албански: shpoj
(се забоцка) Почне да се боцка.
Албански: shpoj

забрца повеќе

Види и: брца (несв.)
забрцаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се забрца) се пикне, се забоде
Албански: futet, ngulet

задупи повеќе

Види и: дупи (несв.)
задупат
Вид збор: Глагол, свршен
За постела, перница - почне да дупи, да глочка.
Албански: shpoj, ngreh

збуца повеќе

збуцаат
Вид збор: Глагол, свршен
Одеднаш ненадејно буцне, забоде нешто.
Албански: shpoj

изнабоде повеќе

изнабодат
Вид збор: Глагол, свршен
Набоде повеќепати, на повеќе места.
Албански: shpoj më tepër herë

муши повеќе

мушат
Вид збор: Глагол, несвршен
боде, набодува, наденува

набоде повеќе

набодат
Вид збор: Глагол, свршен
Закачи на повеќе места шилести предмети (колци, игли).
Албански: var
(се набоде) Си закачи нешто.
Албански: varet

набоцка повеќе

набоцкаат
Вид збор: Глагол, свршен
Забоде нешто шилесто (игла, трн и сл.) на повеќе места.
Албански: shpoj, gjëmboj
(се набоцка) Се набоде, се боцне.
Албански: shpoj

надене повеќе

наденат
Вид збор: Глагол, свршен
Набоде, закачи на остар предмет.
Албански: ngul

напрчи повеќе

напрчат
Вид збор: Глагол, свршен
За животно - крене, подигне, начули.
Албански: rrit