preparation - онтологија

подготовка повеќе

мн. подготовки
Вид збор: Именка, женски род
Работа со која се спрема извршување на нешто.
Албански: përgatitje
Здобиени знаења и способности.
Албански: përgatitje, aftësi
Приготвување на нешто.
Албански: pëgatitje

препарат повеќе

мн. препарати
Вид збор: Именка, машки род
Подготвена смеса во лабораторија за испитување.
Албански: preparat, pregatitje
Употреба: Хемија
Фармацевтски производ за лекување.
Албански: preparat
Употреба: Медицина
Фабрички хемиски производ со определена намена (за перење, за прскање против инсекти).
Албански: preparat
Употреба: Хемија

претспрема повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
претходна подготовка

припрема повеќе

мн. припреми
Вид збор: Именка, женски род
подготовка
Употреба: Дијалектен збор

ружање повеќе

Вид збор: Именка, среден род
спремање

справување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
стокмување
Албански: gatis
Употреба: Дијалектен збор

спрема повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
подготовка
Албански: përgatitje
Употреба: Разговорно

спремање повеќе

Вид збор: Именка, среден род

стокмување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
токмење

токмење повеќе

Вид збор: Именка, среден род
спремање, припремање
Албански: pregatitje

учење повеќе

мн. учења
Вид збор: Именка, среден род
Подготвување лекции, занимавање со тоа дејство.
Албански: përgatis