predisposition - онтологија

предиспозиција повеќе

мн. предиспозиции
Вид збор: Именка, женски род
Природна склоност, подложност, чувствителност на нешто.
Албански: predispozitë
Употреба: Медицина
Природна способност, предодреденост кон нешто.
Албански: predispozitë

склоност повеќе

Види и: склон (прид.)
(едн.) склоноста
Вид збор: Именка, женски род
Расположеност кон некоја дејност, професија, надареност во некој однос; предрасположеност кон нешто.
Албански: prirje, dispozitë
Примери:
Склоност кон литературата.