power - онтологија

власт повеќе

мн. власти
Вид збор: Именка, женски род
(само едн.) Право и можност да се повела некој или нешто, моќ, сила, авторитет.
Албански: pushtet

кувет повеќе

(едн.) куветот
Вид збор: Именка, машки род
сила, способност
Турски: kuvvet
Употреба: Разговорно

моќ повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Голема сила, способност за дејcтвување, за совладување.
Албански: fuqi, forcë
Власт, влијание, можност за управување.
Албански: pushtet, ndikim

моќност повеќе

Види и: моќ (ж.)
(едн.) моќноста
Вид збор: Именка, женски род
Особина на она што е моќно, cила.
Албански: fuqi, energji
Величина што го определува количеството енергија на моторите, што може да се произведе, складира и сл.
Албански: fuqi
Употреба: Физика

мошт повеќе

Види и: моќ (ж.)
(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
моќ

рака повеќе

мн. раце
Вид збор: Именка, женски род
власт, посед
Албански: pushtet
Употреба: Преносно значење

сила повеќе

мн. сили
Вид збор: Именка, женски род
Способност на човека да ги пројави своите умствени или духовни својства.
правосилност, финансиска моќ

степен повеќе

мн. степени
Вид збор: Именка, машки род
Резултатот од множењето на еден број со самиот себе.
Албански: fuqi
Употреба: Математика