potential - онтологија

потенцијал повеќе

мн. потенцијали
Вид збор: Именка, машки род
Величина што ја карактеризира енергијата која се наоѓа во определена точка на електричното, магнетното поле.
Албански: potencial
Употреба: Физика
Целокупната моќ на сите неопходни средства што се користат за извршување на некаква дејност, за постигнување накаква цел.
Албански: potencial
Глаголска форма со која се искажува можност за вршење или извршување на некакво дејство; можен начин.
Албански: potencial, mundësi
Употреба: Граматика

потенцијален повеќе

потенцијални
Вид збор: Придавка
Можен, што постои во потенција, што е скриен, што е остварлив во определени услови.