potato - онтологија

компир повеќе

мн. компири
Вид збор: Именка, машки род
Едногодишно градинарско растение што образува плодови во земјата во форма на грутки, богати со скроб.
Латински: Ѕоlanum teborosum Албански: patate
Употреба: Ботаника , Земјоделство
Самите плодови што се користат за храна.
Албански: patate
Употреба: Гастрономија

компириште повеќе

мн. компиришта
Вид збор: Именка, среден род
компир
Албански: patate
Употреба: Аугментатив , Ботаника