portrait - онтологија

лик повеќе

мн. ликови
Вид збор: Именка, машки род
Слика, цртеж, фигура, портрет на човек.
Албански: figurë, portret
Употреба: Ликовна уметност

портрет повеќе

мн. портрети
Вид збор: Именка, машки род
Претставување на човечки лик на фотографија, уметничка слика или скулптура.
Француски: portrait Албански: portret
Употреба: Уметност
Опис на лик и карактер во книжевно или публицистичко дело.
Француски: portrait Албански: portret, përshkrim
Употреба: Литература
Краток опис во кој се претставуваат личноста и делото на писател или на некоја друга личност.
Француски: portrait Албански: portret
Употреба: Литература