poke - онтологија

брка повеќе

бркаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се брка) Буричка, посега в џеб или на слично место.
Албански: ndjek

бркне повеќе

бркнат
Вид збор: Глагол, свршен
Буричка в џеб или на слично место.
Албански: fus, shpupurish

буричне повеќе

буричнат
Вид збор: Глагол, свршен
брцне

забуричка повеќе

Види и: буричка (несв.)
забуричкаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да буричка.
Албански: shpoj

зачепка повеќе

Види и: чепка (несв.)
зачепкаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да чепка.
Албански: prek
Почне нешто да работи по малку.
Албански: punon

збуричка повеќе

збуричкаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да буричка.
Албански: llapërçit

избуричка повеќе

избуричкаат
Вид збор: Глагол, свршен
Измеша, со буричкање испреврти целосно.
Албански: përziej, tollovit

побуричка повеќе

побуричкаат
Вид збор: Глагол, свршен
Буричка кратко.

подбуцне повеќе

подбуцнат
Вид збор: Глагол, свршен
Мушне во ребра, во слабина, со цел да сврти внимание.
Албански: shpoj
(се подбуцне) Се мушне по малку со некого, заемно.
Албански: prekem

рошка повеќе

рошкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Бара нешто (во џеб, торба).

рошне повеќе

Види и: рошка (несв.)
рошнат
Вид збор: Глагол, свршен
рошка

чепне повеќе

Види и: чепка (несв.)
чепнат
Вид збор: Глагол, свршен
допира, дира, пипа, чачка

чкота повеќе

чкотаат
Вид збор: Глагол, несвршен
буричка, буцка
Употреба: Дијалектен збор