pointed - онтологија

врвлест повеќе

врвлестиот
Вид збор: Придавка
Што има врв, што е заострен.

изострен повеќе

изострениот
Вид збор: Придавка
Што е наострен со некаква алатка.

наточен повеќе

наточениот
Вид збор: Придавка
Што е шилест, што има врв.
Албански: me majë

островрв повеќе

островрвиот
Вид збор: Придавка
Што има остар врв.
Примери:
островрво копје

островрвлест повеќе

Види и: островрв (прид.)
островрвлестиот
Вид збор: Придавка
островрв

стрелест повеќе

стрелести
Вид збор: Придавка
Што е во облик на стрела.
Примери:
Стрелест лист.

стреловиден повеќе

Види и: стрелест (прид.)
стреловидна
Вид збор: Придавка
стрелест

шилчест повеќе

Види и: шилест (прид.)
шилчеста
Вид збор: Придавка
шилест

шпиц повеќе

Види и: шпиц (м.)
Вид збор: Придавка
Што е со остар врв.
Германски: spitz
Употреба: Неменлив збор

шпицест повеќе

шпицести
Вид збор: Придавка
Што е во форма на шпиц.
Германски: spitz