poem - онтологија

поема повеќе

мн. поеми
Вид збор: Именка, женски род
Подолга литературна творба во стихови, со лирско-епски карактер.
Албански: poemë, vjershë
Употреба: Литература
Назив со кој се именуваат големи прозни дела со високи уметнички вредности.
Албански: poemë
Нешто убаво, возвишено, што создава прекрасни чувства.
Албански: poemë
Употреба: Преносно значење
Термин со кој се именуваат некои музички дела.
Албански: poema
Употреба: Музика и танц

рецитација повеќе

мн. рецитации
Вид збор: Именка, женски род
Песна определена за такво кажување.
Албански: recitim, poemë
Употреба: Литература
Примери:
Имаше музички точки, рецитации и др.

стихотворба повеќе

мн. стихотворби
Вид збор: Именка, женски род
Песна, литературна творба во стихови.
Употреба: Литература
Примери:
Стихотворбите на Кочо Рацин.