pleasant - онтологија

благопријатен повеќе

благопријатни
Вид збор: Придавка
Што потпомага во нешто, корисен; што води до успех.

мек повеќе

меки
Вид збор: Придавка
Што е пријатен за сетилата.

мило повеќе

Вид збор: Прилог
На мил начин

питок повеќе

питкиот
Вид збор: Придавка
(за вино) Што е вкусно и пријатно.

пресладок повеќе

преслатки
Вид збор: Придавка
Многу пријатен.

пријатен повеќе

пријатни
Вид збор: Придавка
Што дава, што предизвикува задоволство, уживање.

сладок повеќе

слатки
Вид збор: Придавка
Пријатен, што причинува задоволство; за глас, звук - пријатен за уво, нежен.
Албански: i këndshëm
Употреба: Преносно значење

сладосен повеќе

сладосни
Вид збор: Придавка
Кој причинува задоволство, наслада.
Примери:
Сладосни чувства.

убав повеќе

убави
Вид збор: Придавка
Пријатен за слухот.
Албански: i bukur

убаво повеќе

Вид збор: Прилог
пријатно за слухот
Албански: këndshëm

угоден повеќе

угодни
Вид збор: Придавка
пријатен, удобен