plea - онтологија

пледирање повеќе

Вид збор: Именка, среден род
пледира

пледоаје повеќе

мн. пледоајеа
Вид збор: Именка, среден род
Обично во суд - завршна реч на јавниот обвинител и на бранителот.
Албански: kërkim, justifikim
Употреба: Правда
Повик за поддршка на некоја идеја.
Албански: lutje, pledoaje
Употреба: Преносно значење

риџа повеќе

мн. риџи
Вид збор: Именка, женски род
молба
Турски: rica
Употреба: Архаизам
Примери:
Голема риџа ти чиниме.