plague - онтологија

мор повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Голема смртност, масовно умирање на луѓе или на животни поради болест или глад.
Албански: murtajë
чума
Албански: murtajë
Употреба: Медицина

морија повеќе

мн. мории
Вид збор: Именка, женски род
чума, епидемија од чума
Употреба: Медицина

панукла повеќе

(едн.) пануклата
Вид збор: Именка, женски род
чума
Употреба: Архаизам , Медицина
Примери:
Пануклата кога биеше, помалку луѓе имаше.

пануклица повеќе

Вид збор: Именка, женски род
панукла
Примери:
Надвор куклица, дома пануклица.

плак повеќе

Вид збор: Именка, машки род
жал
Албански: vajtim
Употреба: Дијалектен збор , Народна поезија

поморница повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
чума
Употреба: Архаизам

чума повеќе

мн. чуми
Вид збор: Именка, женски род
(само едн.) Тешка заразна болест.
Употреба: Медицина