pipe - онтологија

борија повеќе

мн. бории
Вид збор: Именка, женски род
цевка
Турски: boru
Употреба: Архаизам

луле повеќе

мн. лулиња
Вид збор: Именка, среден род
Направа за пушење која се соcтои од цевка, чибук (низ кој поминува димот) и вдлабнат проширен дел каде што согорува тутунот.
Турски: lüle Албански: llullë e vogël, çibuk
Назив на дел од казанот за ракија во форма на извиена цевка.
Албански: gyp, tubë
Назив на дел од воденицата во форма на извиена цевка.
Албански: tub uji
Назив на ќунци на шпорет на цврсто или течно гориво.
Албански: qyngj

ќунк повеќе

мн. ќунци
Вид збор: Именка, машки род
Цевка за водовод или канализација, цевка за одвод на димот од печките.
Турски: künk

цавка повеќе

Види и: цевка (ж.)
мн. цавки
Вид збор: Именка, женски род
цевка
Употреба: Дијалектен збор

цевка повеќе

мн. цевки
Вид збор: Именка, женски род
Шуплив градежен или машински елемент за пренос на материи во течна или гасовита состојба или за користење како структурен елемент.
Албански: gyp, tubë
Примери:
цевката на револвер, топ, пушка

цевче повеќе

Види и: цевка (ж.)
мн. цевчиња
Вид збор: Именка, среден род
цевка
Употреба: Деминутив

чибук повеќе

мн. чибуци
Вид збор: Именка, машки род
Цевка на луле.
Турски: çubuk Албански: çibuk
Вид цевка направа за пушење воопшто.
Албански: çibuk, llullë

чубук повеќе

Види и: чубук (м.)
мн. чубуци
Вид збор: Именка, машки род
чибук
Турски: çubuk
Употреба: Дијалектен збор

шопур повеќе

мн. шопури
Вид збор: Именка, машки род
Цевка или место од каде истекува вода.