pious - онтологија

благочестив повеќе

благочестивиот
Вид збор: Придавка
набожен
Употреба: Црковен термин
Примери:
Благочестив живот.

богобојазлив повеќе

богобојазливиот
Вид збор: Придавка
Што се плаши од Бога.

богољубен повеќе

богољубниот
Вид збор: Придавка
Што го љуби Бога, побожен.

богољубив повеќе

богољубивиот
Вид збор: Придавка
Што го љуби, сака Бог.
Употреба: Религија

божевен повеќе

божевниот
Вид збор: Придавка
побожен
Употреба: Архаизам , Религија