pinch - онтологија

заштипе повеќе

Види и: штипе (несв.)
заштипат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да штипе - со прсти.
Албански: pickoj
За инсект - почне да боцка, да каса.
Албански: pickoj
За дожд, снег и сл.
Албански: bie
Употреба: Преносно значење
(се заштипе) Се штипе заемно.
Албански: pickoj

иштипе повеќе

Види и: штипне (св.)
иштипат
Вид збор: Глагол, свршен
Штипне повеќепати или повеќемина.

иштипка повеќе

Види и: иштипе (св.)
иштипкаат
Вид збор: Глагол, свршен
иштипе
Употреба: Деминутив

поштипне повеќе

Види и: штипне (св.)
оштипнат
Вид збор: Глагол, свршен
Штипне малку, еднократно, еднаш.
Албански: pickoj
Употреба: Ботаника
Примери:
Тој го поштипна детето.
(се поштипне) Се штипне малку, еднаш.
Албански: pickoj
Примери:
Се поштипнав за образот.

штипе повеќе

штипат
Вид збор: Глагол, несвршен
Стиска нешто со врвот на прстите или со штипалка.
Албански: shtyp
Кине, откршува од нешто по малку со штипење.
Албански: gris
Употреба: Ботаника
(се штипе) самиот себеси
Албански: shtyn
(се штипе) меѓусебно, заемно
Албански: shtyhen

штипка повеќе

Види и: штипе (несв.)
штипкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
штипе

штипне повеќе

Види и: штипе (несв.)
штипнат
Вид збор: Глагол, свршен
Стисне со врвот на прстите или со некој предмет.
Албански: pickoj
Скине, скрши со врвот на прстите.
(се штипне) Се штипе себеси.
Албански: pickohem

штипнува повеќе

Види и: штипне (св.)
(се) штипнуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) штипне

штирка повеќе

(се) штиркаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) штипе
Албански: pickoj
Употреба: Деминутив

штрбне повеќе

штрбнат
Вид збор: Глагол, свршен
Открши мало парче од нешто.