piece - онтологија

дропка повеќе

мн. дропки
Вид збор: Именка, женски род
Парче, дел од нешто.
Албански: copëz
Употреба: Дијалектен збор

комат повеќе

мн. комати
Вид збор: Именка, машки род
Големо парче леб, сирење и сл.
Албански: fetë, copë buke
Употреба: Гастрономија

одломка повеќе

мн. одломки
Вид збор: Именка, женски род
За уметничко дело (музичко, литературно) - изделен дел од целина.
Албански: piesë, fragment

парче повеќе

мн. парчиња
Вид збор: Именка, среден род
дел од нешто
Турски: parça Албански: pjesë, copë
Употреба: Разговорно
посебен дел
Турски: parça Албански: pjesë, copë
Употреба: Разговорно
нешто посебно, исклучително
Турски: parça Албански: copë
Употреба: Преносно значење

парченце повеќе

Види и: парче (ср.)
мн. парченца
Вид збор: Именка, среден род
парче
Употреба: Деминутив

рашка повеќе

Вид збор: Именка, женски род
парче
Албански: copë
Употреба: Дијалектен збор
Примери:
Една рашка месо.

фигура повеќе

мн. фигури
Вид збор: Именка, женски род
Во шахот - назив на кралот и кралицата, ловците, коњите и топовите; назив на сите предмети од гарнитурата.
Албански: pjesë
Употреба: Спорт