pick - онтологија

забере повеќе

заберат
Вид збор: Глагол, свршен
Поведе некого со себе.
Албански: merr
Присвои нешто туѓо со водење.
Албански: përvetësoj

закине повеќе

закинат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да кине, да бере (цвеќе).
Албански: këpus, mbledh

заколва повеќе

Види и: заколве (св.)
заколваат
Вид збор: Глагол, свршен
заколве

заколве повеќе

заколват
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да колве.

исклувка повеќе

Види и: исколве (св.)
исклувкаат
Вид збор: Глагол, свршен
исколве
Употреба: Дијалектен збор

исколве повеќе

исколват
Вид збор: Глагол, свршен
Колвејќи изеде.
Албански: ha me sqep
Со колвење извади, искине нешто.
Албански: hap me sqep

исчепка повеќе

исчепкаат
Вид збор: Глагол, свршен
Исчисти, со чепкање.
Албански: gërmoj, pastroj

кине повеќе

кинат
Вид збор: Глагол, несвршен
За растенија, цвеќе - одделува плод, лист од растение со нагло движење.
Албански: këpus

клувка повеќе

Види и: колвка (несв.)
клувкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
колвка

клувне повеќе

Види и: колвне (св.)
клувнат
Вид збор: Глагол, свршен
колвне

клука повеќе

клукаат
Вид збор: Глагол, несвршен
колве
Албански: mallkoj

клукне повеќе

Види и: клука (несв.)
клукнува
Вид збор: Глагол, свршен
колвне
Албански: çukis, qukat
Употреба: Деминутив

колве повеќе

колват
Вид збор: Глагол, несвршен
За птица - зема, откинува со клунот.
Албански: çukis
Употреба: Зоологија

колвка повеќе

колвкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Колве по малку, колве повремено.

колвне повеќе

Види и: колве (несв.)
колвнат
Вид збор: Глагол, свршен
Касне малку, поткасне.

колка повеќе

колкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Дава на животно да јаде големи количества храна.
Албански: ushqej shumë

комисионира повеќе

комисионираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Припрема стока за клиент од одреден сортимент, врз основа на нарачка.
Германски: kommissionieren
Употреба: Економија

кубе повеќе

кубат
Вид збор: Глагол, несвршен
Вади од корен (од основата) нешто (влакно, пердуви).

накине повеќе

накинат
Вид збор: Глагол, свршен
Скине доволно или големо количество нешто (цвеќиња и др.)
Албански: këpus
(се накине) Се задоволи со кинење.
Албански: këpus mjaft

наколве повеќе

наколват
Вид збор: Глагол, свршен
Колве доволно, до наситување.
Албански: mbledh mjaft

начепка повеќе

начепкаат
Вид збор: Глагол, свршен
Со чепкање, рачно обработи доволно или поголемо количество (волна и сл.)

покине повеќе

Види и: кине (несв.)
покинат
Вид збор: Глагол, свршен
Кине малку (цвеќиња).

поклука повеќе

Види и: клука (несв.)
поклукаат
Вид збор: Глагол, свршен
Клука малку, кратко време.

поколва повеќе

Види и: поколве (св.)
поколваат
Вид збор: Глагол, свршен
поколве

поколве повеќе

Види и: колве (несв.)
поколват
Вид збор: Глагол, свршен
Колве малку или уште малку.

прибере повеќе

приберат
Вид збор: Глагол, свршен
Собере, збере род, плод.
Албански: mbledh

присобере повеќе

присоберат
Вид збор: Глагол, свршен
Собере, набере плод, род што останал за собирање.
Албански: mbledh
Набере нешто уште малку.
Албански: mbledh
Собере, стави нешто на едно место.
Албански: mbledh

скине повеќе

скинат
Вид збор: Глагол, свршен
Оддели од гранка, од стебло нешто што расте.
Албански: këpus

урви повеќе

урват
Вид збор: Глагол, свршен
набере, скине
Албански: mbledh
Употреба: Дијалектен збор

чепка повеќе

чепкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
фаќа, буцка
Албански: kap
Примери:
Не чепкај тука.

чука повеќе

чукаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Бере плодови со чукање на крошните.
Албански: mbledh

чупка повеќе

чупкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
колве
Употреба: Дијалектен збор