phraseology - онтологија

фразеологија повеќе

фразеологијата
Вид збор: Именка, женски род
Целокупност на затврдени изрази и говорни обрати карактеристични за некој јазик; дел од лингвистиката што ги изучува нив.
Албански: frazeologji
Употреба: Лингвистика
Примери:
Фразеологијата на македонскиот јазик.
Начин и техника на изразување својствени на некое лице, писател, литературен правец, општествен слој итн.
Албански: frazeologji
Примери:
Фразеологијата на минатиот век.
Празни фрази, празноречие.
Албански: frazeologji
Употреба: Преносно значење
Примери:
Излитена фразеологија.