petrify - онтологија

вдрви повеќе

Види и: здрви (св.)
(се) вдрват
Вид збор: Глагол, свршен
(се) здрви

вкамени повеќе

Види и: скамени (св.)
вкаменат
Вид збор: Глагол, свршен
Стане како камен, претвори во камен.
Албански: nguros, shtang
(се вкамени) Се направи камен, како камен.
Албански: nguros

вкове повеќе

вковат
Вид збор: Глагол, свршен
вкочани, здрви
Албански: shtangem
(се вкове) Се вкочани, се здрви.
Албански: shtangem

закипри повеќе

(се) закипрат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да се кипри.
Албански: ngurtësoj, shtang
Се здрви, се вкочани.
Албански: ngurtësoj, shtang

замрзне повеќе

замрзнат
Вид збор: Глагол, свршен
Остане неподвижен, вкочанет поради силна возбуда, страв и сл.
Албански: shtangoj
Употреба: Преносно значење

зграгори повеќе

(се) зграгорат
Вид збор: Глагол, свршен
Стане како грагор, се скамени, се здрви.

каменее повеќе

каменеат
Вид збор: Глагол, несвршен
Се претвора во камен, се скаменува.
Албански: nguros

петрифицира повеќе

петрифицираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
скамени, скаменува
Албански: nguros, shtang
Употреба: Преносно значење
Примери:
петрифицирана форма
(се петрифицира) се скамени, се скаменува
Албански: nguroset, shtanget

скамени повеќе

скаменат
Вид збор: Глагол, свршен
Претвори во камен.
Албански: ngurtësoj
(се скамени) Се претвори во камен.
Албански: ngurtësoj
Стане неподвижен, како од камен, се стаписа.
Албански: ngurtësoj
Употреба: Преносно значење

склучи повеќе

склучат
Вид збор: Глагол, свршен
(се склучи) Се свие во клопче, се здрви, се скочани.
Албански: lidh

скова повеќе

сковат
Вид збор: Глагол, свршен
(се скова) се смрзна, се скамени
Албански: ngurtësoj
Употреба: Преносно значење

скочани повеќе

скочанат
Вид збор: Глагол, свршен
(се скочани) Стане неподвижен од чудо, се стаписа, се скамени.
Албански: ngurtësoj
Употреба: Преносно значење

смрамори повеќе

смраморат
Вид збор: Глагол, свршен
Претвори во мрамор, во камен.
Албански: nguros, shtang
Примери:
Ги смраморил господ децата.
(се смрамори) Се претвори се во мрамор, во камен.
Албански: ngurosem, shtangem
Примери:
Како се гушнаа, така се смраморија.

смрзне повеќе

смрзнат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи некој да се смрзне (обично од страв).
Албански: nguros
Употреба: Преносно значење