pee - онтологија

измоча повеќе

Види и: моча (несв.)
измочаат
Вид збор: Глагол, свршен
Изврши мочање врз/на нешто.
Албански: urinoj
Помогне при вршење мала нужда, мочање, обично за мало дете или животно.
Албански: urinoj
Употреба: Разговорно
(се измоча) Изврши мала нужда, се измокри.
Албански: urinoj

испомоча повеќе

испомочаат
Вид збор: Глагол, свршен
Измоча нешто, облее со моч.
Албански: urinoj, shurroj
Употреба: Разговорно
(се испомоча) се измоча
Албански: përshurem
Употреба: Разговорно

мочне повеќе

мочнат
Вид збор: Глагол, свршен
моча

намоча повеќе

намочаат
Вид збор: Глагол, свршен
Со мочање намокри нешто.
Албански: përshurr

пиша повеќе

пишаат
Вид збор: Глагол, несвршен
моча
Употреба: Разговорно

пишка повеќе

пишкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
За дете - мочка.
Албански: shurroj

подмоча повеќе

подмочаат
Вид збор: Глагол, свршен
Измоча малку.
(се подмоча) Се измоча малку.

помоча повеќе

помочаат
Вид збор: Глагол, свршен
Натопи со мочка, измоча.
Албански: shurroj
(се помоча) се измоча
Албански: përshurrem

чиш повеќе

Вид збор: Извик
Кога мало дете се нуди да мокри.
Турски: çiş
Употреба: Разговорно

чишка повеќе

Види и: чиша (несв.)
(се) чишкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) чиша, моча
Употреба: Деминутив

шопа повеќе

шопаат
Вид збор: Глагол, несвршен
мокри
Албански: shurroj, urinoj
Употреба: Преносно значење

шопне повеќе

Види и: шопа (несв.)
шопнат
Вид збор: Глагол, свршен
чишнува, мочка
Албански: shurrë, urinë
Употреба: Преносно значење , Разговорно

шора повеќе

Види и: шопа (несв.)
шораат
Вид збор: Глагол, несвршен
мокри

шорање повеќе

Вид збор: Именка, среден род
мокрење, шопање

шорне повеќе

Вид збор: Глагол, свршен
шопне, измоча

шорнува повеќе

Види и: шорне (св.)
шорнуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
шорне