pedestal - онтологија

нога повеќе

мн. нозе
Вид збор: Именка, женски род
Дел на кој стои некој предмет.

ногалка повеќе

мн. ногалки
Вид збор: Именка, женски род
Дел на кој стои некој предмет.

пиедестал повеќе

мн. пиедестали
Вид збор: Именка, машки род
Основа, подножје на споменик.
Албански: piedestal, bazament
Употреба: Архитектура и градба
Високо, значајно место.
Албански: piedestal
Употреба: Преносно значење

подножје повеќе

мн. подножја
Вид збор: Именка, среден род
Долен дел на некој предмет.
Албански: piedestal, bazament
Употреба: Архитектура и градба

постамент повеќе

мн. постаменти
Вид збор: Именка, машки род
Основа врз која е поставен споменик, статуа, биста, столб.

цокле повеќе

мн. цоклиња
Вид збор: Именка, среден род
Долниот дел на надворешен ѕид на зграда, обично малу издаден.
Германски: Sockel Албански: bazament
Употреба: Архитектура и градба