peak - онтологија

врв повеќе

мн. врвови
Вид збор: Именка, машки род
Највисок дел од нешто што се издигнува во височина.
Албански: majë
Употреба: Географија

вршка повеќе

мн. вршки
Вид збор: Именка, женски род
Врв на нешто.
Албански: majë

исшили повеќе

исшилат
Вид збор: Глагол, свршен
Наостри, направи нешто да има остар врв, шилец.
Албански: mpreh
(се исшили) Добие форма на шилец.
Албански: mpreh, bën thep

капец повеќе

мн. капци
Вид збор: Именка, машки род
врв

козирка повеќе

мн. козирки
Вид збор: Именка, женски род
Штит на капа против сонце.

купа повеќе

мн. купи
Вид збор: Именка, женски род
Глава на планина или на рид, тумба.
Албански: maje
Употреба: Географија

острец повеќе

мн. остреци
Вид збор: Именка, машки род
Остар врв на планина, карпест врв на возвишение.
Албански: majë
Употреба: Географија

острог повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Висок и остар каменест врв.
Албански: kep, shkëmb
Употреба: Географија

сенка повеќе

мн. сенки
Вид збор: Именка, женски род
Козирка, штит на капа.
Албански: strehë
Употреба: Дијалектен збор

шпиц повеќе

мн. шпицови
Вид збор: Именка, машки род
шилец, врв
Германски: Spitze