pawn - онтологија

безземјаш повеќе

мн. безземјаши
Вид збор: Именка, машки род
Земјоделец што нема своја земја, што не е сопственик на земја.

залог повеќе

мн. залози
Вид збор: Именка, машки род
Вреден, драгоцен предмет или имот што се заложува за извесно време заради заем во пари.
Албански: kapar

залога повеќе

Види и: залог (м.)
мн. залоги
Вид збор: Именка, женски род
залог

заложи повеќе

заложат
Вид збор: Глагол, свршен
Даде, остави нешто во залог.
Албански: kapar

пешак повеќе

мн. пешаци
Вид збор: Именка, машки род
фигура во шахот - пион
Албански: pion

пион повеќе

мн. пиони
Вид збор: Именка, машки род
Пешак во шаховската игра.
Албански: pion, peng
Употреба: Спорт
Лице со кое некој се служи по своја волја.
Албански: pion
Употреба: Преносно значење

реим повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
залог, хипотека
Турски: rehin Албански: hipotekë, garanci
Употреба: Архаизам , Економија