patron - онтологија

мецена повеќе

мн. мецени
Вид збор: Именка, машки род
Покровител на науката и на уметноста.

патрон повеќе

мн. патрони
Вид збор: Именка, машки род
Во античкиот Рим - патрициј којшто е покровител на малоимотни или неполноправни граѓани.
Албански: patric, mecenat
Употреба: Историја
Покровител, заштитник, бранител.
Албански: patron, kujdestar, mbrojtës
Употреба: Преносно значење
Лице чие име го носи некое претпријатие, училиште и др.
Албански: patronat
Светител кој се слави и се чествува како заштитник на храм, лице, семејство, дом, населено место.
Употреба: Црковен термин

покровител повеќе

мн. покровители
Вид збор: Именка, машки род
заштитник, закрилник, патрон