patient - онтологија

болен повеќе

мн. болни
Вид збор: Именка, машки род
Пациент, болен, заболен човек во лекарска нега.
Српски: болесник Албански: sëmuri Бугарски: болен Грчки: ασθενής
Употреба: Медицина , Нестандарден збор

болник повеќе

мн. болници
Вид збор: Именка, машки род
болен
Употреба: Медицина

пациент повеќе

мн. пациенти
Вид збор: Именка, машки род
Болниот наспрема лекарот што го лекува.
Употреба: Медицина
Примери:
Операцијата успешна - пациентот мртов!

пациентка повеќе

мн. пациентки
Вид збор: Именка, женски род
Жена пациент.
Употреба: Медицина

сабар повеќе

Вид збор: Придавка
стрплив
Турски: sabırlı
Употреба: Архаизам , Неменлив збор

стрплив повеќе

стрпливи
Вид збор: Придавка
трпелив
Примери:
Стрплив човек.

трпелив повеќе

трпеливи
Вид збор: Придавка
Што може многу да трпи.