pat - онтологија

затупа повеќе

затупаат
Вид збор: Глагол, свршен
Тупа малку.
Албански: qëlloj leht

затупка повеќе

затупкаат
Вид збор: Глагол, свршен
Тупка малку.
Албански: qëlloj leht

заќушка повеќе

заќушкаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да удира со не многу силни удари.
Албански: qëlloj
Употреба: Дијалектен збор
(се заќушка, само мн.)
Албански: qëllojnë
Употреба: Дијалектен збор

потупка повеќе

потупкаат
Вид збор: Глагол, свршен
Тупка, тупа во мала мера, малку време.

почука повеќе

Види и: чука (несв.)
почукаат
Вид збор: Глагол, свршен
потапка
Албански: qëlloj lehtë, mshoj

тапка повеќе

тапкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Удира со дланката во знак на милување.
Албански: trokas

тупа повеќе

тупаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(по рамо) потчукнува, тапка
Албански: përkëledhje

тупка повеќе

Види и: тупа (несв.)
тупкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(по рамо) потчукнува, тапка
Албански: përkëledhje
Употреба: Деминутив

тупне повеќе

тупнат
Вид збор: Глагол, свршен
(по рамо) потчукне, потапка
Албански: rrah

шлака повеќе

шлакаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се шлака) се плеска
Албански: flakëroj

шлакне повеќе

шлакнат
Вид збор: Глагол, свршен
(се шлакне) се плеска
Албански: zhabarit