passion - онтологија

бес повеќе

мн. бесови
Вид збор: Именка, машки род
страст, помама
Албански: pasion

жар повеќе

мн. жарови
Вид збор: Именка, женски род
страст, занес
Албански: zjarr, pasion
Употреба: Преносно значење

изгор повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
(из. мн. изгора) Тага, љубовна болка.
Албански: flakë, brengë
Употреба: Народна поезија

оган повеќе

мн. огнови
Вид збор: Именка, машки род
(само едн.) Силно чувство, страст, жар.
Албански: djegë, pasion
Употреба: Преносно значење

пасија повеќе

мн. пасии
Вид збор: Именка, женски род
Страст кон нешто.

пламен повеќе

мн. пламени
Вид збор: Именка, машки род
страстен
Албански: pasion
Употреба: Преносно значење
страст, занос
Албански: pasion
Употреба: Преносно значење

страсност повеќе

Вид збор: Именка, женски род
Емоционална состојба водена од страст.

страст повеќе

мн. страсти
Вид збор: Именка, женски род
Силно чувство; силна љубов.
Албански: pasion
Примери:
Работеше со страст.
Голема наклоност кон нешто; слаба страна.
Албански: pasion
Примери:
Планинарство - тоа беше неговата страст.