participle - онтологија

партицип повеќе

мн. партиципи
Вид збор: Именка, машки род
Глаголска форма меѓу глагол и придавка; глаголска придавка; означува глаголско дејство во сложени глаголски форми.
Употреба: Граматика
Примери:
Лебот е печен во фурна.