palm - онтологија

длан повеќе

Види и: дланка (ж.)
мн. дланови
Вид збор: Именка, машки род
дланка

дланка повеќе

мн. дланки
Вид збор: Именка, женски род
Внатрешната страна на раката без прстите.
Албански: shuplakë
Употреба: Анатомија

здлапка повеќе

мн. здлапки
Вид збор: Именка, женски род
дланка
Албански: shuplakë
Употреба: Анатомија

китка повеќе

мн. китки
Вид збор: Именка, женски род
Дел од раката од основата на прстите до зглобот или самиот зглоб.
Албански: pallë, shputë
Употреба: Анатомија

палма повеќе

мн. палми
Вид збор: Именка, женски род
Тропско, јужно дрво со особен изглед на стеблото и листовите.
Употреба: Ботаника

рафија повеќе

Вид збор: Именка, женски род
Вид палма и ликото од неа.
Латински: Rahpia vinifera Турски: rafya Албански: rafi
Употреба: Ботаника

шака повеќе

мн. шаки
Вид збор: Именка, женски род
дланка, дел од рака

шепа повеќе

мн. шепи
Вид збор: Именка, женски род
Дланка и прсти на рака
Употреба: Анатомија