pale - онтологија

блед повеќе

бледи
Вид збор: Придавка
Што нема природна боја. што е без руменило на лице, кожа, усни и сл.

бледен повеќе

Види и: блед (прид.)
бледниот
Вид збор: Придавка
блед

жолтоса повеќе

жолтосаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Стане блед (за човек).
Албански: zbehem

зелен повеќе

зелени
Вид збор: Придавка
Блед, со неприродна боја.
Албански: i zbehtë
Употреба: Преносно значење

обелен повеќе

обелениот
Вид збор: Придавка
За боја - што е бледа, слаба, неинтензивна.

ожолти повеќе

ожолтат
Вид збор: Глагол, свршен
пребледе
Албански: zbehet
Употреба: Преносно значење

отворен повеќе

отворени
Вид збор: Придавка
За боја, изглед - што е светол, јасен.
Албански: i qartë

отворено повеќе

Вид збор: Префикс
Како прв дел од сложенка со кој се означува светла нијанса на некоја боја.
Албански: zbehtë

побледен повеќе

Види и: побледи (св.)
побледени
Вид збор: Придавка
(глаг. прид.) побледи

подбели повеќе

подбелат
Вид збор: Глагол, свршен
Побледи, избледи малку.
Албански: zbardhohet, zbehet

пожолти повеќе

Види и: жолти (несв.)
пожолтат
Вид збор: Глагол, свршен
Изгуби свежина, побледи.
Албански: thahet

пребледи повеќе

пребледат
Вид збор: Глагол, свршен
Стане многу блед.

пребледнее повеќе

Види и: пребледи (св.)
пребледнеат
Вид збор: Глагол, свршен
пребледи

пробелее повеќе

пробелеат
Вид збор: Глагол, свршен
Обели, губи од интезитетот на бојата.

светличав повеќе

Вид збор: Придавка
светликав

светло повеќе

Вид збор: Прилог
светол
Примери:
Во собата беше убаво, светло.