pacify - онтологија

затрае повеќе

Види и: трае (несв.)
затраат
Вид збор: Глагол, свршен
Замолчи некого, смири (да не плаче).
Албански: qetësoj

здобри повеќе

здобрат
Вид збор: Глагол, свршен
Смири две страни што биле скарани.
Албански: pajtoj

здоми повеќе

здомат
Вид збор: Глагол, свршен
(се здоми) Почне да води мирен живот.

помири повеќе

помират
Вид збор: Глагол, свршен
Направи мир, мирба меѓу скарани, смири.
Албански: pajtoj

примири повеќе

примират
Вид збор: Глагол, свршен
успокои, смири
Албански: qetësoj, pajtoj

тивне повеќе

Види и: стивне (св.)
тивнат
Вид збор: Глагол, свршен
стивне, стиши

усмирува повеќе

Види и: усмири (св.)
усмируваат
Вид збор: Глагол, несвршен
усмири
Албански: qetësoj
(се усмирува) се усмири
Албански: qetësohem