overload - онтологија

позатрупа повеќе

Види и: затрупа (св.)
позатрупаат
Вид збор: Глагол, свршен
Преоптовари некого со нешто (работа, обврски, задачи).
(се позатрупа) Се затрупа уште повеќе, се преоптовари со нешто.

попретовари повеќе

Види и: претовари (св.)
попретоварат
Вид збор: Глагол, свршен
Натовари малку повеќе одошто може или треба.
Натовари, оптовари некого со поголеми должности.
(се попретовари) Се претовари со работа и сл. малку повеќе одошто може или треба.

пренатовари повеќе

Види и: натовари (св.)
пренатоварат
Вид збор: Глагол, свршен
Натовари премногу.

преоптовари повеќе

Види и: оптовари (св.)
преоптоварат
Вид збор: Глагол, свршен
Премногу оптовари со товар или работа.
Албански: mbingarkoj
(се преоптовари) Премногу се оптовари.
Албански: mbingarkoj

претовари повеќе

претоварат
Вид збор: Глагол, свршен
Натовари премногу, повеќе што може да носи, да издржи.
Албански: mbingarkoj
(се претовари) Се натовари повеќе отколку што може да носи.
Албански: mbingarkoj

протури повеќе

протурат
Вид збор: Глагол, свршен
Се здобие со повреда.
Албански: mbingarkoj
Употреба: Медицина
(се протури) Се здобие со повреда - се искилави.
Албански: mbingarkoj

раскилави повеќе

раскилават
Вид збор: Глагол, свршен
Направи некој да биде килав, да добие кила.
Албански: dëkoj, i dëkuem

спрегне повеќе

спрегнат
Вид збор: Глагол, свршен
Нагрби, натовари со тешка работа.
Албански: mbingarkoj
Употреба: Преносно значење , Разговорно
Примери:
Требаше да го спрегнат и него, да види како се работи.