oval - онтологија

валкалест повеќе

Види и: валчест (прид.)
валкалестиот
Вид збор: Придавка
валчест

варгалест повеќе

Види и: валчест (прид.)
варгалестиот
Вид збор: Придавка
валчест

заоблен повеќе

заоблениот
Вид збор: Придавка
Што нема остри рабови, што е без агли.

јајцевиден повеќе

јајцевидниот
Вид збор: Придавка
Што има форма на јајце.

јајцест повеќе

јајцестиот
Вид збор: Придавка
Што има форма на јајце.

јајчест повеќе

Види и: јајцест (прид.)
јајчестиот
Вид збор: Придавка
Што има форма на јајце.

обол повеќе

облиот
Вид збор: Придавка
Што нема остри агли, рабови, што е заоблен.

овален повеќе

овалниот
Вид збор: Придавка
Што има форма на јајце, што е јајчест, елипсовиден.

околчест повеќе

околчестиот
Вид збор: Придавка
Што е со тркалезна форма.
Употреба: Дијалектен збор

погачест повеќе

погачестиот
Вид збор: Придавка
Што има облик на погача.

тркалезен повеќе

тркалезна
Вид збор: Придавка
Со форма на круг, топка.
Примери:
Тркалезна (тркалеста) кутија.