opposite - онтологија

дусјунктивен повеќе

дисјунктивниот
Вид збор: Придавка
Што содржи дисјункција, што врзува противречни поими.

карши повеќе

Вид збор: Прилог
Спроти, од спротивната страна.
Турски: karşı
Употреба: Разговорно

крајност повеќе

мн. крајности
Вид збор: Именка, женски род
Тоа што е сосема спротивно на нешто.
Албански: skajshmëri, e kundërta

наспротива повеќе

Вид збор: Прилог
На спротивната страна.

обратен повеќе

обратниот
Вид збор: Придавка
Што е различен, противречен, наполно спротивен од друг.

обратно повеќе

Вид збор: Прилог
Спротивно, на поинаков начин.
Примери:
Се случи обратно од предвиденото.

опаку повеќе

Вид збор: Прилог
На обратната страна, наназад.

опозиција повеќе

мн. опозиции
Вид збор: Именка, женски род
Тоа штое спротивно по дадено својство, вредност, функција, значење итн.
Албански: opozitë

откаршија повеќе

Вид збор: Прилог
Од спротивната страна.
Употреба: Разговорно

отспротива повеќе

Вид збор: Прилог
На спротивната страна.

поларен повеќе

поларни
Вид збор: Придавка
сосема спротивставен
Албански: polare, e kundërt

против повеќе

Вид збор: Прилог
спротива

противен повеќе

противниот
Вид збор: Придавка
спротивен

противположен повеќе

противположниот
Вид збор: Придавка
Што е отспротива, во спротивна положба.

спротива повеќе

Вид збор: Прилог
отспротива
Примери:
Eне го спротива!

спротивен повеќе

спротивна
Вид збор: Придавка
Расположен на обратната страна, кој оди во обратен правец.
Кој е сосем поинаков, кој се разликува наполно.

спротивно повеќе

Вид збор: Прилог
спротивен
Албански: kundërt