oppose - онтологија

коси повеќе

косат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се коси) Се спротивставува, влегува во костец.
Албански: kundërshtoj

опонира повеќе

опонираат
Вид збор: Глагол, несвршен
Се спротивставува, се противи на нечие мислење или некому; застапува противно миcлење.

опре повеќе

опрат
Вид збор: Глагол, свршен
(се опре) се спротивстави
Албански: kundërvihet

попркоси повеќе

Види и: пркоси (несв.)
попркосат
Вид збор: Глагол, свршен
Пркоси малку, некое време.

пречи повеќе

пречат
Вид збор: Глагол, несвршен
Не се согласува со некого, се спротивставува на нешто.
Албански: kundërshtoj, pengoj

противстави повеќе

Види и: спротивстави (св.)
противстават
Вид збор: Глагол, свршен
Се противи, зема став против некого или нешто.

спротиви повеќе

(се) спротиват
Вид збор: Глагол, свршен
Укаже противдејство, изрази несогласување со некоо или нешто.
Примери:
Му се спротиви на решението.

спротивстава повеќе

Види и: спротивставува (несв.)
(се) спротивставаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) спротивставува

спротивстави повеќе

Види и: противстави (св.)
(се) спротивстават
Вид збор: Глагол, свршен
Стави едно како спротивно на друго.
Албански: kundërshtoj
(се спротивстави) Се спротиви, зазема став против некого или нешто.
Албански: kundërshtoj

спротивставува повеќе

Види и: спротивстави (св.)
(се) спротивставуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) спротивстави

спротивува повеќе

Види и: спротиви (св.)
(се) спротивуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) спротиви
Примери:
Тој секогаш му се спротивува.