only - онтологија

еден повеќе

Види и: еден (бр.)
едни
Вид збор: Придавка
единствен, сам
Албански: vetëm

единствено повеќе

Вид збор: Сврзник
Само што, освен што.
Албански: vetëm që

елем повеќе

Вид збор: Честичка
нели, значи, само
Турски: hele
Употреба: Архаизам

иља повеќе

Вид збор: Прилог
само
Турски: illa
Употреба: Разговорно

исклучително повеќе

Вид збор: Прилог
само, единствено

просто повеќе

Вид збор: Честичка
За ограничување, само.

саде повеќе

Вид збор: Прилог
само
Турски: sade
Употреба: Разговорно
Примери:
Саде со вода живее.

сајте повеќе

Вид збор: Прилог
саде, само

сал повеќе

Вид збор: Прилог
саде
Употреба: Разговорно

салде повеќе

Вид збор: Прилог
саде, само
Употреба: Разговорно

салте повеќе

Вид збор: Прилог
саде, само.
Турски: salt
Употреба: Разговорно

само повеќе

Вид збор: Честичка
единствено, исклучиво
Албански: vetëm

само повеќе

Вид збор: Прилог
Точно толку, не повеќе.
Албански: vetëm
Во состав со именки како вода, кал, прашина; означува дека нешто е сосем водено, извалкано и сл.
уште

чисто повеќе

Вид збор: Прилог
само, исклучиво