omen - онтологија

знак повеќе

мн. знаци
Вид збор: Именка, машки род
Појава што навестува нешто, од која може да се претпостави нешто.
Албански: shenjë

знамение повеќе

мн. знаменија
Вид збор: Именка, среден род
Предзнак, навестување, најчесто лошо.
Употреба: Архаизам

коб повеќе

Види и: коба (ж.)
(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
коба
Употреба: Ретко

коба повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Лоша, несреќна судбина; знак дека нешто лошо ќе се случи.

кобеж повеќе

Види и: коба (ж.)
мн. кобежи
Вид збор: Именка, машки род
коба

предзнак повеќе

мн. предзнаци
Вид збор: Именка, машки род
Знак, симптом, појава што навестува нешто, што претскажува нешто.

претсказание повеќе

мн. претсказанија
Вид збор: Именка, среден род
предзнак