oil lamp - онтологија

виделниче повеќе

виделничиња
Вид збор: Именка, среден род
Примитивна светилка на газија, со борина или со свеќа; место каде што се поставува борина или свеќа да гори заради осветлување на просторијата.

видело повеќе

мн. видела
Вид збор: Именка, среден род
Кандило, направа за светење, на газија, со борина и сл.
Албански: llambë t naftës

светало повеќе

мн. светала
Вид збор: Именка, среден род
Лимена домашна ламбичка без стакло.

светилник повеќе

мн. светилници
Вид збор: Именка, машки род
Првобитен прибор за светење.
Албански: fanar, llambë

светило повеќе

мн. светила
Вид збор: Именка, среден род
светало
Албански: llambë, fanar

фитилник повеќе

мн. фитилници
Вид збор: Именка, машки род
Старинска ламба со масло и фитиљ.