obtain - онтологија

вади повеќе

вадат
Вид збор: Глагол, несвршен
Се здобива со документ.
Албански: mirret

добие повеќе

добијат
Вид збор: Глагол, свршен
Поприми, придобие друг лик, стане поинаков.
Албански: pranoj
Постигне зголемување во некое дејство; постигне добивка, заработи.
Албански: arriti

здобие повеќе

здобијат
Вид збор: Глагол, свршен
добие, стекне
Албански: fitoj
(се здобие) Се стекне, постигне, заслужи нешто.
Албански: fitoj

придобие повеќе

продобијат
Вид збор: Глагол, свршен
здобие, стекне
Албански: merr, fiton
Добие нов изглед, својство и сл.
Албански: merr

стекне повеќе

стекнат
Вид збор: Глагол, свршен
Добие, здобие, постигне, заслужи нешто.
Примери:
Стекнав уверение дека е прав.

стори повеќе

сторат
Вид збор: Глагол, свршен
(се стори) Се здобие нешто.
Албански: bëj, fitoj