obscure - онтологија

маглив повеќе

магливиот
Вид збор: Придавка
нејасен, неточен, неопределен

матен повеќе

матни
Вид збор: Придавка
За течност, стакло - што не е бистар.
Албански: i turbulltë

нејасен повеќе

нејасниот
Вид збор: Придавка
Непознат или мистериозен.

опскурен повеќе

опскурниот
Вид збор: Придавка
скриен, непознат, непристапен
матен, нејасен, сомнителен

темен повеќе

темни
Вид збор: Придавка
нејасен, матен, сомнителен
Албански: i errët
Употреба: Преносно значење