number - онтологија

број повеќе

мн. броеви
Вид збор: Именка, машки род
Точно определена вкупност на единици во едно количество.
Албански: numër
Употреба: Математика
Ознака за лица, предмети, поими изразена со број, административни предмети, телефони, куќи и сл.
Албански: numër
Дневен или одделен отпечаток од дневен или периодичен печат, отпечаток од списание.
Албански: numër
Граматичка категорија: еднина, множина кај менливите зборови.
Албански: numër
Употреба: Граматика

бројка повеќе

мн. бројки
Вид збор: Именка, женски род
знак за број
Албански: numër

номер повеќе

мн. номери
Вид збор: Именка, машки род
Бројна ознака на предмет која го означува местото во редот на еднородни предмети.

цифра повеќе

мн. цифри
Вид збор: Именка, женски род
Условен писмен знак за единечен број.
Албански: shifër
Употреба: Математика
Примери:
Целиот лист беше покриен само со цифри.

число повеќе

мн. числа
Вид збор: Именка, среден род
број
Употреба: Архаизам