noise - онтологија

бука повеќе

мн. буки
Вид збор: Именка, женски род
(само едн.) шум, врева, бучава
Албански: zhurmë

букотница повеќе

мн. букотници
Вид збор: Именка, женски род
звук, силна бука, букотење

бучава повеќе

мн. бучави
Вид збор: Именка, женски род
Бука, ширење силни звуци.
Употреба: Разговорно

бучавица повеќе

Види и: бучава (ж.)
мн. бучавици
Вид збор: Именка, женски род
бучава

врева повеќе

(едн.) вревата
Вид збор: Именка, женски род
Гласно, силно зборување.
Албански: zhurmë

галама повеќе

(едн.) галамата
Вид збор: Именка, женски род
врева, бучава
Српски: галама
Употреба: Дијалектен збор
Примери:
Не можам повеќе да ја поднесам галамата од сообраќајот.

ѓурултија повеќе

мн. ѓурултии
Вид збор: Именка, женски род
врева, викотница
Турски: gürültü Албански: zhurmë, potere
Употреба: Разговорно

жожор повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Нејасен говор, врева, шум на вода, глас на инсект и сл.

мрмор повеќе

мн. мрмори
Вид збор: Именка, машки род
шум, жубор
Албански: ushtimë, gurgullimë
Употреба: Преносно значење

патардија повеќе

мн. патардии
Вид збор: Именка, женски род
врева, бркотница, безредие
Турски: patırtı
Употреба: Разговорно

рев повеќе

мн. ревови
Вид збор: Именка, машки род
силни, безредни викотници
Албански: zhurmë

џагор повеќе

(едн.) џагорот
Вид збор: Именка, машки род
Врева од гласови.

џева повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
врева
Употреба: Разговорно

џефа повеќе

Види и: џева (ж.)
(едн.) џефата
Вид збор: Именка, женски род
џева
Употреба: Архаизам

шамата повеќе

Вид збор: Именка, женски род
врева
Турски: şamata
Употреба: Дијалектен збор

шум повеќе

мн. шумови
Вид збор: Именка, машки род
Неопределен звук, звици што се издаваат при пекаква работа, движење или говор на многу луѓе, далечен вик, врева.

шумор повеќе

мн. шумори
Вид збор: Именка, машки род
Тивок, едноличен звук сличен на ромон.

шумот повеќе

Вид збор: Именка, машки род
врева, шум
Албански: ushtimë, zhurmë
шушкање, шуштење
Албански: zhurmë, ushtimë

шумотење повеќе

Вид збор: Именка, среден род
шумолење, шумење
Албански: ushtimë
шуштење, шушкање
Албански: shushuritje