mumble - онтологија

бамка повеќе

бамкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
дрдори, мрмори
Албански: murmuritje
Употреба: Разговорно

баста повеќе

бастаат
Вид збор: Глагол, несвршен
блада

измрмори повеќе

измрморат
Вид збор: Глагол, свршен
Со мрморење каже нешто, често неразбирливо.

мумла повеќе

мумлаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Испушта неразбирливи гласови (обично за мечка).

муцка повеќе

муцкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Зборува неразбирливо, неповрзано и тивко.
Албански: murmurit

одромони повеќе

одромонат
Вид збор: Глагол, свршен
Одговори нејасно, неразбирливо на обраќање.

пророни повеќе

проронат
Вид збор: Глагол, свршен
Тивко каже нешто.
Албански: murmurit, pëshpërit

прпори повеќе

прпорат
Вид збор: Глагол, несвршен
Мрмори, тивко, неразбирливо си зборува сам за себе.
Албански: pëshpërit, murmurit

смрмори повеќе

Види и: мрмори (несв.)
смрморат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне наеднаш да мрмори.
Примери:
Смрморе нешто и легна.

смрморува повеќе

Види и: смрмори (св.)
смрморуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
смрмори