mulberry - онтологија

боболка повеќе

мн. боболки
Вид збор: Именка, женски род
Дудинка, бела црница, плод и дрво.
Латински: Morus Албански: man, dud
Употреба: Ботаника

боболкница повеќе

мн. боболкници
Вид збор: Именка, женски род
Листопадно дрво со сладок плод; дрво на дудинка, бела црница.
Латински: Morus Албански: man, dud
Употреба: Ботаника
Примери:
Од боболкницата ми падна една гасеница во вратот.

дуд повеќе

мн. дудови
Вид збор: Именка, машки род
црница
Турски: dut Албански: man
Употреба: Ботаника , Дијалектен збор

дудинка повеќе

Види и: дуд (м.)
мн. дудинки
Вид збор: Именка, женски род
плод од дуд
Латински: Morus Турски: dut Албански: man
Употреба: Ботаника , Дијалектен збор

муренка повеќе

мн. муренки
Вид збор: Именка, женски род
Дудинка, бела црница, плод и дрво.
Латински: Morus Албански: man
Употреба: Ботаника

црница повеќе

мн. црници
Вид збор: Именка, женски род
дрво и плод
Латински: Morus alba Албански: man i zi, dud
Употреба: Ботаника
Примери:
Се качи на црницата.