motto - онтологија

гесло повеќе

мн. гесла
Вид збор: Именка, среден род
Збор или израз што претставува водечка мисла.

девиза повеќе

мн. девизи
Вид збор: Именка, женски род
Карактеристична, добро изразена мисла што служи како раководечки принцип.
Албански: moto

мото повеќе

(едн.) мотото
Вид збор: Именка, среден род
Остроумна мисла, изрека.
Албански: moto
Краток натпис, обично по наслов на дело или поглавје, што со формата и содржината ја навестува основната идеја, замисла на авторот.
Албански: moto
Употреба: Литература