monk - онтологија

брат повеќе

мн. браќа
Вид збор: Именка, машки род
Калуѓер во однос на другите калуѓери.
Употреба: Религија

јеромонах повеќе

мн. јеромонаси
Вид збор: Именка, машки род
Свештеник-калуѓер во православната црква, калуѓер што може да ги врши сите свештенички активности како световниот свештеник.
Употреба: Црковен термин

калуѓер повеќе

мн. калуѓери
Вид збор: Именка, машки род
Лице што припаѓа на црковен ред и живее во манастир; тој што се замонашил.
Употреба: Црковен термин

монах повеќе

мн. монаси
Вид збор: Именка, машки род
Лице што се откажало од световниот живот и се посветило на религиозна служба.
Албански: murg
Употреба: Црковен термин

фратар повеќе

мн. фратри
Вид збор: Именка, машки род
Калуѓер кај католиците.
Употреба: Религија

црноризец повеќе

мн. црнорисци
Вид збор: Именка, машки род
Монах, калуѓер, оној што носи црна риза.
Употреба: Црковен термин