milk - онтологија

замолзе повеќе

замолзат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да молзе.
Употреба: Земјоделство

измолзе повеќе

измолзат
Вид збор: Глагол, свршен
Со молзење извлече млеко од животно.
Албански: mjel

млеко повеќе

мн. млека
Вид збор: Именка, среден род
Бела хранлива течност од градите на жена или од животни цицачи што служи за исхрана на младите и за исхрана воопшто.
Албански: qumsht
Употреба: Зоологија , Гастрономија

молзе повеќе

молзат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Извлекува, цеди со раце или со апарат млеко од вимето на животни.
Албански: mjelë
Употреба: Земјоделство

намолзе повеќе

намолзат
Вид збор: Глагол, свршен
Со молзење добие доволно или големо количество млеко.
Употреба: Земјоделство