metonymia - онтологија

метонимија повеќе

мн. метонимии
Вид збор: Именка, женски род
Јазично изразно средство на пренесување кога со називот на еден предмет или поим се именува друг поради нивната блиска врска.
Употреба: Лингвистика
Примери:
Луди години - младост.