methodology - онтологија

методика повеќе

мн. методики
Вид збор: Именка, женски род
Збир од методи за теоретско обучување во нешто или за практично извршување на некоја работа.
Албански: metodikë
Проучување на методите на наставата и оспособување за настава по некој предмет.
Албански: metodikë

методологија повеќе

мн. методологии
Вид збор: Именка, женски род
Научна дисциплина што ги испитува и критички ги оценува различните општи и посебни научни методи.

филозофија повеќе

мн. филозофии
Вид збор: Именка, женски род
Методолошките принципи што лежат во основата на некоја наука.
Албански: metodologji